نقاشی ساختمان -پوشش های سلولزی
پوشش های سلولزی در نقاشی ساختمان
پوشش سلولزی همانطور که از نامش پیداست، پوشش بر پایه الیاف گیاهی است و از مواد سلولزی تهیه می شود و نقش اصلی آن پرکردن سطوح بدون نیاز به زیرکاری است و بر روی کلیه سطوح قابل اجراست. اگر هم به عنوان فیبر تلقی شود در دسته رنگ های امولوسیونی که از رنگ های پایه آبی محسوب می شود، جای می گیرد.
این نوع پوشش از الیاف مصنوعی، رزین های ساختمانی، سلولز،پیگمنت های مقاوم، روانکننده و سایر افزودنی هایی که به صورت خمیر و با استفاده از ماله فلکسی گلاس بر روی سطح اجرا می شود، تشکیل شده است.
پوشش های سلولزی در نقاشی ساختمان جلوه ای زیبا مزایای زیادی دارند و در عین حال با استقبال زیادی از طرف مصرف کنندگان خانگی روبرو نشده اند.
پوشش های سلولزی از الیاف مصنوعی سلولز،رزین های ساختمانی،آراینده های معدنی ،پیگمنتهای مقاوم ،روان کننده های و سایر افزودنیها تشکیل شده که بوسیله ماله های فلکسی گلاس بر روی سطوح اجرا می شود. پوشش سلولزی طرحی نو در زیبا سازی سطوح داخلی اماکن است، کاغذ دیـواری وانواع رنگها مواد سنتی هستند که سالها قبل برای پوشش دادن دیوار و سقف از آنـها استفاده می شد، در پوشش های نسل قبل بر روی رنگ بندی امکان مانور کمتر بود و امکان افزودن نبوغ و خلاقیت بسیار کم بود . پوشش های سلولزی این قابلیت را دارند که هرشخص طرز فکر و سلیقه و حس خود را در آن اعمال کند و به این ترتیب خانه هر شخص بر اساس طرز فکر و اندیشه و سلیقه خود او طراحی و تزئین شود و دیگر نیازی به انتخاب الگو های از پیش تعیین شده نیست. این محصول در بازار با نام های پوشش الکا،بلکا، رومالین، پتینه عرضه می شود. در واقع همگی نامِ یک محصول هستند که طرح و رنگ های متفاوت دارند.
پوشش سلولزی در نقاشی ساختمان دارای مزایائی است :
این پوشش به دلیل طیف بالای رنگی باعث بوجود آمدن محیطی پرنشاط، شاداب و همراه با آرامش در فضاهای داخلی می شود.
این نوع پوشش نیازی به زیرسازی نداشته و تا حد زیادی ایرادات ناشی از وجود ترکهای موضعی و ناهمواریهای سطح کار را مخفی می نماید.
در نسل های قبلی امکان استفاده از خلاقیت نقاش ساختمان بسیار ناچیز بود و دست هنرمند برای بروز خلاقیت خود بسیار بسته بود، برای مثال در استفاده از کاغذ دیواری ناچار به انتخاب طرح هایی بودید که از قبل توسط سازندگان در بازار عرضه شده و هیچ تغییری در آن میسر نیست. با این پوشش ها صاحب هر ساختمان که باشید می توانید از ایده و طرح و فکر خود را عرضه کرده و متخصصان این امر، آن را به آسانی برایتان اجرا کنند. بنابراین پوشش سلولزی جایگزین مناسبِ سفیدکاری،نقاشی ساختمان و کاغذ دیواری است. پوشش های سلولزی این قابلیت را دارند که هرشخص طرز فکر و سلیقه و حس خود را در آن اعمال کند و به این ترتیب خانه هر شخص بر اساس طرز فکر و اندیشه و سلیقه خود او طراحی و تزئین شود و دیگر نیازی به انتخاب الگو های از پیش تعیین شده نیست.
همچنین در عرصه فعالیت های زیست محیطی که عصر آینده را عصر تکنولوژی های کنترل کننده و سازگار با محیط زیست می دانند، پوشش سلولزی عایقی بسیار مناسب در برابر گرمایی و سرمایی و همچنین سبک سازی سازه ها را سبب میشود و در بهینه سازی مصرف انرژی نقش بسزایی دارد. با توجه به حجم آلودگی دنیای امروز، عصر آینده را متعلق به تکنولوژی های سازگار با محیط زیست نامگذاری می کنند و پوششی را در ساختمان به کار می برند که سازگار با محیط زیست باشد.
به علت بافت الیاف گونه عایق بسیار مناسبی جهت حفظ گرمای محیط می باشد و در راستای بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان تأثیر بسزایی دارد.
مهم ترین حُسن استفاده از پوشش سلولزی این است که در مرحله نازک کاری ساختمان، مراحل گچ کاری،سفیدکاری، بتونه کاری و نقاشی قابل حذف شدن است که هزینه را بخصوص برای انبوه سازان به شدت کاهش و سرعت اجرا را به شدت افزایش می دهد
در این محصول هیچ گونه مواد و حلال شیمیایی بکار نمی رود و تنها حلال آن آب می باشد که این امر موجب جلوگیری از حساسیت در مقابل بو و مواد فرار می شودو باعث می شود از بوی تند و حساسیت به حلال شیمیایی خبری نباشد..
سطح بافت دار این پوشش عایق بسیار مناسبی جهت کاهش حجم صداهای مزاحم و مانع از انعکاس امواج صوتی به میزان قابل ملاحضه ای (30 درصد الی 50 درصد) می باشد و اصطلاحا محیط را اکوستیک می نماید
تنها پوشش رفع کننده اغلب ترک های ساختمانی است و ترک ها وعیوب غیر قابل رفع (تقریبا) در زیر پوشش ضخیم خود پنهان می کند .
با وجود این مزایا استقبال بالایی از این پوشش برای نقاشی ساختمان خانگی نشده است. این استقبال کم احتمالا به دلایل زیر است.
به رغم ادعای سازندگان پوشش های سلولزی قابلیت شستشو همانند نقاشی ساختمان با رنگ روغنی را ندارد. برای ضد آب کردن کامل پوشش های سلولزی نیاز به مراحل اضافی و پرهزینه است.
برای ضد آب کردن کامل پوشش های نیاز به اجرای یک لایه نیم پلی استر می باشد که هزینه تمام شده را بالا می برد و در محیط های بسته و دارای تهویه ضعیف اجرای نیم پلی استر خطرناک است. البته اکثر رنگ های انتخابی پوشش های سلولزی اصطلاحا چرک تاب است و شاید سالها نیاز به نظافت نداشته باشند و با ابر و شامپو فرش و با ملایمت می توان سطح پوشش های سلولزی را نظافت کرد .
سطح پوشش های سلولزی مانند نقاشی ساختمان با رنگ بعد از اجرا صاف نیست حالت پفکی دارد و شاید این حالت مورد پسند طیفی از مصرف کنندگان نباشد. عده ای از مصرف کنندگان پوشش های سلولزی را در مغازه ها و یا مکان های عمومی دیده اند و با دیدن رنگ های تند و شلوغ پوشش های سلولزی در مغازه ها تصور دارند که پوشش های سلولزی جلف است که این تصور غلطی است و این پوشش همانند دیگر پوشش های ساختمانی از رنگ سفید یک دست تا سیاه یک دست و انواع رنگ های ساده و ترکیبی و روشن و تیره را دارا می باشد و شاید از لحاظ گستردگی طیف رنگ در بالاترین سطح در پوشش های نقاشی ساختمان قرار دارد.